

Vandaag, 2 mei 2022, kreeg ik een mailtje van NBD BIBLION dat: "Van mijn collega van de webshop krijg ik te horen dat de titel weer bestelbaar is via de Webshop".
Dus nu is Zoektocht naar Brechje weer verkrijgbaar, dit in verband met 350 jaar Rampjaar Herdenking in 2022. Ik ga naar diverse bibliotheken en kastelen waar ik voor kinderen over Zoektocht naar Brechje zal spreken.
Zowel Slot Zuylen en kasteel Amerongen hebben Zoektocht naar Brechje besteld en nu (2022) in hun kasteelwinkel liggen! Dit in het kader van de Rampjaarherdenkingen.
Petra schreef een RECENSIE in Goodreads, 14 april, 2021:
Een spannend, historisch jeugdboek waarin Sanne op zoek gaat naar de mysterieuze Brechje wiens naam ze over hoort als ze onder de Dom doorloopt... Elk hoofdstuk wisselt Nicki de verhaallijn van Sanne en Brechje met elkaar af. Hoewel ze in hele verschillende tijden leven (de 17e en de 21ste eeuw) vertonen de meiden én hun levens wel overeenkomsten, Sanne voelt zich sterk verbonden met Brechje en hun levens raken verbonden aan elkaar.
De verhaallijn van Sanne leest wat gemakkelijker, waarschijnlijk doordat het verhaal van Brechje niet alleen haar verhaal, maar ook dat van het rampjaar vertelt. Het verhaal van Brechje is spannend (soms misschien wel wat voor 12 jaar?), niet alleen vanwege de oorlog, maar natuurlijk ook omdat haar iets overkomt wat Sanne weet op te lossen.
Een mooie RECENSIE op GOODREADS van Vanne in 2018.
Vanne rated it really liked it
Een jeugdboek waarin heden en verleden met elkaar in verbinding staan. Volg Sanne in een avontuur vol archeologisch en historisch onderzoek als ze bezig is met het oplossen van een mysterie. Een historische jeugddetective van eigen bodem.
Het Verhaal
De veertienjarige Sanne verhuist voor de zoveelste keer. Ditmaal is het naar Utrecht, dichtbij haar penvriendin die net als zij dol is op geschiedenis. Maar wanneer zij onder de poort van de Dom doorloopt hoort zij ineens een naam.
Brechje
Per ongeluk stuitte ik op dit boek in de bibliotheek en om even iets totaal anders tussendoor te lezen nam ik het mee. Historie en mysterie, dat klinkt goed. Van een boek in de Young Adult categorie verwachtte ik spanning, maar ook dat het verhaal niet al té heftig zou worden. De emoties die dit boek zou weten los te brengen had ik echter niet verwacht.
De lezer volgt Sanne die op een detective-achtige queeste bezig is. Ze duikt boeken in voor haar onderzoek, bekijkt oude manuscripten en gaat naar een archeologische club. Ondertussen vind ze een leuke bijbaan in een museum en raakt ze verliefd. Maar het mysterie van Brechje blijft zich in haar leven verweven.
Spannend geschreven, met een mooie opbouw, weet Nicki de interesse van Sanne en die van de lezer te wekken. Hoe verder het verhaal, hoe hongeriger die trek naar kennis wordt. Sanne krijgt glimpen te zien van het verleden en iedere glimp toont iets nieuws. Het snakken naar kennis blijft ondanks dat het al vrij vroeg in het verhaal duidelijk is dat Brechje iets vreselijks moet zijn overkomen.
Hoofdstukken vanuit Sanne’s en Brechje’s oogpunten wisselen elkaar soepel af. En het feit dat Sanne zoveel op het meisje uit het verleden lijkt zorgt er voor dat je als lezer meteen de parallellen ziet tussen de twee meisjes. Brechje’s verhaal is schrijnend en wordt vereffend, krijgt het happy end, door Sanne’s leven.
De Zoektocht
Als in een spannende detective maakt Sanne haar reis door Utrecht en door de tijd. Ze duikt in archieven en krijgt hulp van haar vriendin en haar ouders in de hoop te ontdekken wie Brechje was, wanneer zij leefde, en wat er met haar gebeurd is.
Het hoofdstuk dat zich afspeelt in het verleden, waarin familie en vrienden op zoek gaan naar Brechje, wist mij tot tranen te roeren. Heerlijk geschreven, duister, en akelig vol emotie. Realistisch, ondanks de bovennatuurlijke visioenen. Het einde van de zoektocht in het heden zet deze duistere sfeer voort.
Nicki weet een prachtig verhaal neer te zetten dat de lezer zal ontroeren. Het allerlaatste hoofdstuk lijkt wat gehaast te zijn geschreven. Dat is jammer, maar niet ergerlijk.
Dat sommige details volgens de epiloog op waargebeurde feiten gebaseerd zijn is een interessant extraatje, maar voelt niet als of het werkelijk wat toevoegt voor het verhaal. Dit komt omdat het vooral namen betreft, adressen en algemene geschiedkundige feiten van rond 1672 die niet allemaal uit de verf komen in het verhaal. Voorbeeld: Van Lodenstein werd opgepakt. Dat is een historisch feit. Dat wordt kort in de huidige tijd genoemd. Dat wordt verder niet in het verleden uitgebeeld en lijkt niet direct iets met het verhaal van doen te hebben. Leuk om te weten, maar waarom Nicki feiten gebruikt heeft waarvoor zij de jaartallen heeft aangepast zodat die overeenkwamen met het rampjaar van 72 is voor mij nog een raadsel. Het geeft wel de kans om extra kennis te delen van een belangrijke periode uit de geschiedenis, maar de namen van de ouders van Brechje hadden ook verzonnen mogen zijn geweest.
Dit boek is een aanrader voor ieder die houdt van een duistere kinderdetective vol geschiedenis. Een prachtig jeugdboek voor jong en oud, al staat er op de cover vanaf 12 jaar - en dat is niet voor niets! Een verhaal dat makkelijk weg leest, een boek dat niet aan de kant gelegd wordt tot de zaak is opgelost, maar vooral een misdaad die wordt opgelost.
Zondag 14 maart 2010, op de Culturele zondag van de Boekenweek, heb ik in het Utrechts Archief een lezing gegeven over Zoektocht naar Brechje. De mensen van het archief hadden twee vitrines ingericht met afbeeldingen van datgene wat in het boek staat, alsmede het echte overdrachtenboek uit 1669, waar de transportakte in staat. Echte geschiedenis! Op een of andere manier schrijven mensen mijn naam nooit goed.


Nicki Bullinga, schrijfster van het jeugdboek Zoektocht naar Brechje, met haar dochter Veerle in het Utrechts Archief. Foto Jeroen Jumelet.
Er waren genoeg exemplaren in het Utrechts Archief en boekhandel Broese!

2009: 22 augustus 2009, het zevende boek is uit!
Zoektocht naar Brechje, De Vries-Brouwers, Antwerpen, 12+. ISBN 978-90-5341-614-3. 167 pp. € 17,50
Tussen de twee hoofdpersonen uit het verhaal, Sanne en Brechje, liggen ruim drie eeuwen. Niettemin zijn ze op een mysterieuze manier met elkaar verbonden. Op een dag loopt Sanne, een meisje van nu, onder de Utrechtse Domtoren door als ze uit het niets de naam Brechje hoort. Het blijkt een stem uit het verre verleden. Met haar vriendin Minke duikt Sanne de archieven in en komt ze erachter dat Brechje in 1672 in de Utrechtse kruidenierswinkel In de Vergulde Peperbael (het huidige nummer 54 op de Oudegracht) woonde en werkte. Gaandeweg krijgt Sanne steeds meer het gevoel dat er al die tijd geleden iets vreselijks is gebeurd met Brechje. Ten slotte weet ze waar ze haar zal kunnen vinden.
De hoofdstukken waarin Sanne op zoek is naar Brechje, worden telkens afgewisseld met hoofdstukken waarin Brechje zelf wordt gevolgd, in de zeventiende eeuw; de hectische tijd van de oorlog die Nederland voerde met Frankrijk, Engeland en Duitsland in het rampjaar 1672. Brechje wordt verliefd, net als de hedendaagse Sanne. Maar er is ook een dreiging in de vorm van Barend, de huisknecht van de kruidenier voor wie Brechje werkt. Barend maakt Brechje het leven zuur en sluit zich aan bij de Fransen. Het is aan Sanne om erachter te komen wat er met Brechje op die ene, donkere avond is gebeurd... Ouders online recensie (helemaal naar beneden scrollen).