MIJN ZELFGESCHREVEN BOEKEN

Ik heb negen boeken geschreven die uitgegeven zijn en ben bezig met andere boeken.

Gwenllian (Engelse uitgever), Het geheim van de grafheuvel en Zoektocht naar Brechje liggen in de boekhandel of zijn daar te bestellen. Honingkoeken en Bliksemschichten (€13,95) en Donkere grond (€10) zijn bij mij te verkrijgen, net als de Arthurgids en Het stein van Walraven voor €25 (collector's items). Alles excl. portokosten.  Wil je een boek bestellen? Zet dan een berichtje in mijn gastenboek of mail me thaila1282@hotmail.com en ik neem contact met je op.

MIJN NIEUWSTE BOEK STRIJD VOOR DE HERTOG komt niet in augustus 2021 uit, maar op 8 februari 2022! Het speelt zich af in de middeleeuwen, en vertelt de avonturen van Tijmen en Ries die op kasteel Grave wonen. Hieronder zie je de pagina uit de catalogus van uitgeverij Omniboek. Als het boek er is, wil ik altijd wel een handtekening of een opdracht voorin zetten. Later meer nieuws!!!

In Februari 2018 verscheen Gwenllian bij de Simon de Montfort Society in Evesham, Engeland. Een spannende Engelse roman over de zoektocht naar een kind met een aparte naam. Het boek is als POD - Printing on Demand - te verkrijgen bij vele aanbieders als amazon.co.uk, Barnes & Noble, Lulu.com en Bol.com. Het boek wordt gedrukt zodra het besteld wordt, daarom duurt het ietsje langer voordat het bij je op de mat valt. Nederlandse tak van Lulu: €13,95

Een interview van David Snowden met mij waarin ik een en ander uitleg over het schrijven van Gwenllian, is onlangs verschenen op de site van de Simon de Montfort Society!

ENGLISH: In February 2018 my latest book Gwenllian was published by the Simon de Montfort Society in Evesham. An exciting book in English about the quest for a child with a specific name. The book is being printed as POD (Printing On Demand) and can be ordered at Barnes & Noble, Lulu.com, amazon.co.uk etc.

David Snowden conducted an interview with me which can be read on the site of the Simon de Montfort Society!

A good REVIEW on amazon.co.uk by Eleanor de Montfort
Reviewed in the United Kingdom on 24 November 2020

A very nice REVIEW from Margaret Grant in GOODREADS 2019:

rated it really liked it  Recommends it for: readers who love an historical novel

GWENLLIAN THE LOST PRINCESS BY NICKI BULLINGA 2018
A Fascinating Tale.
Nicki Bullinga weaves this modern day novel with its warp and woof of medieval English and Welsh history with the skill of a trained archivist.
Having done some amateur historical research myself into Welsh history, mostly by reading books and articles, it was refreshing to encounter the main characters in this tale, whose task it is to unearth the mystery surrounding the infant child of Eleanor de Montfort and Llywelyn ap Grufudd. Gwenllian was born on 12th June 1282 at Garth Celyn Abergwyngregyn in the Welsh County of Gwynedd. Eleanor de Montfort, daughter of the French baron Simon de Montfort, died shortly after the birth of Gwenllian. Llywelyn was killed in an ambush in December 1282.
The story is mainly set in present day Lincolnshire. Old manuscripts come to light in a crumbling Manor House near Bulby, close to the demolished abbey at Sempringham. It is hoped they will throw light on Gwenllian’s period incarcerated there, at the Cistercian monastery run by a Gilbertine Order. It is suspected that maybe their precious value will somehow save the old manor house for future generations. Fenna has been sent over to Lincolnshire by the Dutch Archive Institution, charged with preserving, cataloguing and deciphering these manuscripts. She is joined at the manor house by an English historical architect, Ned, who is in the process of writing a book about the Gilbertine institutions.
The relationship between the two researchers ebbs and flows with tension, and is heightened by the responses of Lord Waterville, his butler Lewis and grandson, Sam, who are currently living at the property. Managing to preserve the valuable documents and the future of the manor is thrown into jeopardy by criminal activity.
During the long struggles for power between the Welsh and the English, it was already known that, after the death of her parents, Edward 1’s aim was to prevent Gwenllian from marrying and producing heirs who could claim the Principality of Wales. Edward chose Sempringham Priory in Lincolnshire due to its remote location and because, within the Gilbertine order, the nuns were kept hidden behind high walls at all times.
Fenna’s empathy for Gwenllian’s incarceration and lack of family life is moving, but when she and Ned discover further documents revealing Welsh secrets, they find their focus shifting to unravelling an even more compelling mystery.
I was intrigued and fascinated by the minutiae of the conservation tasks on the ancient documents. I felt I learned something really important about the crucial preservation of historical texts. It is a bit like peeling an onion, trying to preserve each precious layer without damaging it.
As we now live in Lincolnshire not far from the setting of the storyline, no doubt we will have a trip out there on a lovely day and search for some of the landmarks in the book.
I have thoroughly enjoyed this read. Thank you.
Margaret Grant 15th October 2019

Honingkoeken en Bliksemschichten ligt sinds november 2014 op de plank. Leeftijd 9-14 en op naar 80+. Het boek kost normaal gesproken €13,95 (excl. verzendkosten) maar ik doe het in de aanbieding voor ... €10! Het is perfect voor Sinterklaas en Kerst in de donkere dagen. Maar daarbuiten ook! Het gaat over een bijzondere bakkerij...

Tijdens een heftige storm verschijnt uit het niets een vreemde jongen in het bos. Kort daarop worden in een oude bakkerij herhaaldelijk speciale, met honing bereide speculaaspoppen gestolen. De tieners van de bakker, Tette en Rinnolt, betrappen op een nacht de inbreker, een jongen van hun leeftijd. Algauw komen ze erachter dat het niet zomaar een jongen is. Hij spreekt een taal die ze nog nooit hebben gehoord.
Ook vreemd is dat het oude, leegstaande boswachtershuisje waar ze vaak speelden opeens weer bewoond is. Ene professor Persijn heeft zich er teruggetrokken om een boek te schrijven over de Germaanse goden.
En wat heeft dat nare, hoge, piepende geluid dat uit het schuurtje komt met dit alles te maken? Samen met Persijn en hun familie proberen Tette en Rinnolt de jongen terug te brengen naar waar hij thuishoort. In het verre verleden.

Honingkoeken1&2
PDF – 231,2 KB 428 downloads

Sneeuwklokje en de ooievaar

Mijn eerste schrijfsel, toen ik negen of tien was, op 4 februari 2011 weer gevonden, nog steeds in mijn schoolschrift 'werkschrift taal' bewaard. Mijn cijfer staat op de 3 na laatste blz. :-) Met uitgeknipte plaatjes van Klungeltje erop geplakt die toen in de Tina te vinden was.  

2009: 22 augustus 2009, het zevende boek is uit!
Zoektocht naar Brechje, De Vries-Brouwers, Antwerpen, 12+. ISBN 978-90-5341-614-3. 167 pp. € 17,50

Tussen de twee hoofdpersonen uit het verhaal, Sanne en Brechje, liggen ruim drie eeuwen. Niettemin zijn ze op een mysterieuze manier met elkaar verbonden. Op een dag loopt Sanne, een meisje van nu, onder de Utrechtse  Domtoren door als ze uit het niets de naam Brechje hoort. Het blijkt een stem uit het verre verleden. Met haar vriendin Minke duikt Sanne de archieven in en komt ze erachter dat Brechje in 1672 in de Utrechtse kruidenierswinkel In de Vergulde Peperbael (het huidige nummer 54 op de Oudegracht) woonde en werkte. Gaandeweg krijgt Sanne steeds meer het gevoel dat er al die tijd geleden iets vreselijks is gebeurd met Brechje. Ten slotte weet ze waar ze haar zal kunnen vinden.
De hoofdstukken waarin Sanne op zoek is naar Brechje, worden telkens afgewisseld met hoofdstukken waarin Brechje zelf wordt gevolgd, in de zeventiende eeuw; de hectische tijd van de oorlog die Nederland voerde met Frankrijk, Engeland en Duitsland in het rampjaar 1672. Brechje wordt verliefd, net als de hedendaagse Sanne. Maar er is ook een dreiging in de vorm van Barend, de huisknecht van de kruidenier voor wie Brechje werkt. Barend maakt Brechje het leven zuur en sluit zich aan bij de Fransen. Het is aan Sanne om erachter te komen wat er met Brechje op die ene, donkere avond is gebeurd... Ouders online recensie (helemaal naar beneden scrollen). 

Een mooie RECENSIE op GOODREADS van Vanne in 2018.

rated it really liked it

Een jeugdboek waarin heden en verleden met elkaar in verbinding staan. Volg Sanne in een avontuur vol archeologisch en historisch onderzoek als ze bezig is met het oplossen van een mysterie. Een historische jeugddetective van eigen bodem.
Het Verhaal
De veertienjarige Sanne verhuisd voor de zoveelste keer. Ditmaal is het naar Utrecht, dichtbij haar penvriendin die net als zij dol is op geschiedenis. Maar wanneer zij onder de poort van de Dom doorloopt hoort zij ineens een naam.
Brechje
Per ongeluk stuitte ik op dit boek in de bibliotheek en om even iets totaal anders tussendoor te lezen nam ik het mee. Historie en mysterie, dat klinkt goed. Van een boek in de Young Adult categorie verwachtte ik spanning, maar ook dat het verhaal niet al té heftig zou worden. De emoties die dit boek zou weten los te brengen had ik echter niet verwacht.
De lezer volgt Sanne die op een detective-achtige queeste bezig is. Ze duikt boeken in voor haar onderzoek, bekijkt oude manuscripten en gaat naar een archeologische club. Ondertussen vind ze een leuke bijbaan in een museum en raakt ze verliefd. Maar het mysterie van Brechje blijft zich in haar leven verweven.
Spannend geschreven, met een mooie opbouw, weet Nicki de interesse van Sanne en die van de lezer te wekken. Hoe verder het verhaal, hoe hongeriger die trek naar kennis wordt. Sanne krijgt glimpen te zien van het verleden en iedere glimp toont iets nieuws. Het snakken naar kennis blijft ondanks dat het al vrij vroeg in het verhaal duidelijk is dat Brechje iets vreselijks moet zijn overkomen.
Hoofdstukken vanuit Sanne’s en Brechje’s oogpunten wisselen elkaar soepel af. En het feit dat Sanne zoveel op het meisje uit het verleden lijkt zorgt er voor dat je als lezer meteen de parallellen ziet tussen de twee meisjes. Brechje’s verhaal is schrijnend en wordt vereffend, krijgt het happy end, door Sanne’s leven.
De Zoektocht
Als in een spannende detective maakt Sanne haar reis door Utrecht en door de tijd. Ze duikt in archieven en krijgt hulp van haar vriendin en haar ouders in de hoop te ontdekken wie Brechje was, wanneer zij leefde, en wat er met haar gebeurd is.
Het hoofdstuk dat zich afspeelt in het verleden, waarin familie en vrienden op zoek gaan naar Brechje, wist mij tot tranen te roeren. Heerlijk geschreven, duister, en akelig vol emotie. Realistisch, ondanks de bovennatuurlijke visioenen. Het einde van de zoektocht in het heden zet deze duistere sfeer voort.
Nicki weet een prachtig verhaal neer te zetten dat de lezer zal ontroeren. Het allerlaatste hoofdstuk lijkt wat gehaast te zijn geschreven. Dat is jammer, maar niet ergerlijk.
Dat sommige details volgens de epiloog op waargebeurde feiten gebaseerd zijn is een interessant extraatje, maar voelt niet als of het werkelijk wat toevoegt voor het verhaal. Dit komt omdat het vooral namen betreft, adressen en algemene geschiedkundige feiten van rond 1672 die niet allemaal uit de verf komen in het verhaal. Voorbeeld: Van Lodenstein werd opgepakt. Dat is een historisch feit. Dat wordt kort in de huidige tijd genoemd. Dat wordt verder niet in het verleden uitgebeeld en lijkt niet direct iets met het verhaal van doen te hebben. Leuk om te weten, maar waarom Nicki feiten gebruikt heeft waarvoor zij de jaartallen heeft aangepast zodat die overeenkwamen met het rampjaar van 72 is voor mij nog een raadsel. Het geeft wel de kans om extra kennis te delen van een belangrijke periode uit de geschiedenis, maar de namen van de ouders van Brechje hadden ook verzonnen mogen zijn geweest.
Dit boek is een aanrader voor ieder die houdt van een duistere kinderdetective vol geschiedenis. Een prachtig jeugdboek voor jong en oud, al staat er op de cover vanaf 12 jaar - en dat is niet voor niets! Een verhaal dat makkelijk weg leest, een boek dat niet aan de kant gelegd wordt tot de zaak is opgelost, maar vooral een misdaad die wordt opgelost.

Zoektocht naar Brechje 1e twee hoofdstukken
PDF – 365,9 KB 428 downloads

Zondag 14 maart 2010, op de Culturele zondag van de Boekenweek, heb ik in het Utrechts Archief een lezing gegeven over Zoektocht naar Brechje. De mensen van het archief hadden twee vitrines ingericht met afbeeldingen van datgene wat in het boek staat, alsmede het echte overdrachtenboek uit 1669, waar de transportakte in staat. Echte geschiedenis! Op een of andere manier schrijven mensen mijn naam nooit goed.

Er waren heel wat te koop bij Broese en het Utrechts Archief.

2008: In dit jaar kwam de jeugdroman Het geheim van de grafheuvel uit bij de Vlaamse uitgever De Vries-Brouwers. Een spannend kinderboek voor 11+, waarin de twee broers Tobias en Friso stiekem een vergeten grafheuvel achter in de uitgestrekte tuin van hun grootouders opgraven. ISBN 978-90-5341-673-0.192 pp. € 16,50.

Als Tobias en Friso tijdens de vakantie in het nieuwe grote huis van hun grootouders moeten logeren, hebben ze daar niet zoveel zin in. Maar als opa vertelt dat er een eeuwenoude grafheuvel aan het eind van zijn landgoed ligt, zijn de twee broers erg geïnteresseerd. Een grafheuvel waar nog nooit iemand van had gehoord? Vol enthousiasme beginnen ze de vergeten heuvel op te graven, met behulp van archeoloog Pieter Bronsma. Maar wat begint als een spannende opgraving krijgt een sinister trekje als Elsie Vallen, een verwarde oude vrouw, hun verbiedt bij de grafheuvel te komen. Vanaf dat moment gebeuren er griezelige dingen. Zit Elsie hier achter, of is er heuse voodoo in het spel?
Zal het de jongens lukken de opgraving tot een goed einde te brengen en achter het geheim van de grafheuvel te komen? 

PDF 1e twee hoofdstukken van Het geheim van de grafheuvel
PDF – 239,1 KB 401 downloads

Een leuke foto van een fan, die ik op 11 februari 2011 binnenkreeg!

2004: Bij uitgeverij Gottmer verscheen de volgende volwassenroman: Donkere grond, een roman waarin alles draait om een opgraving in Noord-Engeland en de relatie tussen Jane en Stuart. Een heerlijk boek voor in bed, als je tenminste van lezen in bed houdt.

Jane Widowson is een journaliste, gespecialiseerd op het gebied van archeologie en opgravingen. Door de hoofdredacteur van de krant wordt ze naar een noodopgraving in Yorkshire gestuurd. Stuart Morris, hoofd van de opgraving, wil eerst weinig van doen hebben met Jane. Maar als de situatie tussen de landeigenaar, de arrogante Lord Ansom, en de archeologen grimmige trekjes krijgt, komt Morris erachter dat het toch wel handig is als een journaliste als Jane het aan de grote klok hangt. De reden waarom Lord Ansom hen zo graag kwijt wil, is helemaal niet duidelijk. Maar als Jane achter de waarheid komt, blijkt de opgraving een gevaarlijke plek voor de mensen die er nietsvermoedend aan het werk zijn.

Donkere grond 1 & 2
PDF – 232,8 KB 418 downloads

2003: Mijn eerste volwassenroman zag het licht bij uitgeverij Westfriesland, een romantische thriller die gebaseerd is op de Arthurgids: Tweestrijd in Wales. Een boek ter ontspanning voor in bed. Te vinden in de bibliotheek, ook als grote letterboek.

De journaliste Dana Boeijen heeft een aanvraag voor een Bel-Reeksbeurs ingediend. Deze beurs stelt een schrijver in staat een reisgids te maken waarbij de uitgever de reis en het onderzoek betaalt. De beurs is een initiatief van de beroemde uitgeverij Bel, en hun reisgidsen zijn stuk voor stuk bestsellers. Tot haar verrassing wordt haar aanvraag gehonoreerd en zal ze naar Wales gaan om in de voetsporen van de legendarische koning Arthur te treden. Bovendien wordt de beurs deze keer gekoppeld aan een prijsvraag van het British Council of Tourism and Recreation. Maar met één ding heeft ze geen rekening gehouden: Roland Bel gaat als begeleider mee. De reden hiervoor is dat succesvolle schrijvers weggekaapt kunnen worden door de concurrerende uitgeverij Meiling. Dana ziet dat eerst helemaal niet zitten, maar door hun gezamenlijke interesse in koning Arthur wordt de aanvankelijk moeizame relatie tussen haar en de uitgever steeds beter. Als Dana erachter komt dat er een groot geheim rond Arthur bestaat, wijken ze af van hun geplande reis. Meiling probeert Dana inderdaad over te halen haar reisgids bij hen uit te geven en laat daarbij geen middel onbenut. Roland en Dana zullen niet zonder kleerscheuren achter het geheim van koning Arthur komen...

2001: In de voetsporen van koning Arthur. Dé reisgids waar alle plaatsen in heel Engeland staan die met de legendarische Arthur te maken hebben. Niet alleen maar een reisgids, ook veel achtergrondinformatie over Arthur is hierin te vinden. Uitgegeven in de Dominicusreeks van uitgeverij Gottmer.

Nicki Bullinga neemt u mee naar het land van de legendarische koning Arthur, de ‘dux bellorum’ (oorlogsleider) die al eeuwenlang vele schrijvers fascineert. Arthur kreeg vooral bekendheid in de Middeleeuwen, toen beroemde schrijvers als Geoffrey van Monmouth en Chrétien de Troyes in de twaalfde eeuw zijn avonturen aan het perkament toevertrouwden. Sindsdien zijn er duizenden boeken aan hem gewijd, en tot op de dag van vandaag wordt er onderzoek verricht naar de authenticiteit van Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel. Op sommige plekken komt Arthur zeer dichtbij. Maar wat is er nu precies te zien in het kasteel van Winchester, of in King Arthur's Halls? Is South Cadbury echt Camelot of slechts een versterkt fort uit Arthurs tijd? En ligt Arthur begraven in Cornwall, Wales of Schotland of Wales?
De boeiende historische  achtergrond en de vele anekdotes over koning Arthur prikkelen ook nu nog de fantasie. Nicki Bullinga beschrijft alle plekken die verbonden zijn met de naam van Arthur en zijn ridders. Ze maakt gebruikt van de oudste middeleeuwse teksten om de origine van de Arthuriaanse locaties te verklaren. Deze gids biedt inzicht in zowel de Arthurlegende als de bijbehorende geografie. Bij elke locatie staat een routebeschrijving, want zo makkelijk laat Arthur zich niet vinden!

1en 2
PDF – 215,8 KB 452 downloads

2001: In hetzelfde jaar als de Arthurgids verscheen een jeugdroman (11+) over het verdwenen kasteel van Ravenstein bij uitgeverij Christofoor: Het stein van Walraven. Hierin komt een jongen (Arnout) in de 14e eeuw terecht en maakt de bouw van het kasteel mee. Een leuk boek én een spannend verhaal waarin je iets te weten komt over de heren van het land van Ravenstein en Gelre, en hoe ze in de veertiende eeuw leefden.

Arnout van Hardeveld krijgt van zijn geschiedenisleraar de opdracht om de historie van het kasteel van Ravenstein uit te zoeken.Hij komt erachter dat het kasteel van Walraven van Valkenburg in 1818 is gesloopt, alleen de gracht is er nog. Een zonderlinge figuur houdt hem van achter een gordijn in de gaten. De man geeft hem een zilveren valkje. Het blijkt een amulet te zijn met bijzondere krachten, want van het ene op het andere moment komt Arnout in de veertiende eeuw terecht. Hij voorkomt een aanslag op Walraven van Valkenburg, die hem aanneemt als schildknaap. Vanaf dat moment raakt Arnout verwikkeld in een maalstroom van complotten, verraad, terechtstellingen en vriendschappen. Bovendien maakt hij de bouw van het kasteel mee. Maar hoe lang kan Arnout nog in de veertiende eeuw blijven om de speciale bode van Walraven te zijn? En is er nog een weg terug naar zijn eigen tijd?

PDF 1e twee hoofdstukken van Het stein van Walraven
PDF – 216,1 KB 462 downloads

Mijn allereerste boek verscheen in 1997: Kastelen vanuit de lucht bij uitgeverij Slingenberg. Het was een opdracht van de Nederlandse Kastelenstichting. Het ging om hele korte tekstjes bij paginagrote zwartwitfoto's vanuit de lucht, genomen door de KLM in de jaren '20 tot '70. Het was een experiment dat snel uitverkocht was en nooit herdrukt is. Ik heb de laatste drie exemplaren. Je moet er bij toeval op stuiten.

En een boek waar ik aan meewerkte: Arthur, Brigit, Conn, Deirdre... een Liber Amicorum voor Leni van Strien, mijn docente Keltisch, van uitgeverij De Keltische Draak, 2003

En nog eentje, Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht, uit 1995, uitgeverij Matrijs, waar een aantal artikelen van mij in staat.