Engelse kinderboeken en Nursery Rhymes

Er zijn veel boeken in Engeland verschenen met ouderwetse kinderrijmpjes, de zogenoemde nursery rhymes. Daar staan hele leuke, in Engeland alom bekende rijmpjes die in Nederland af en toe vertaald zijn.
Een hele aardige site is de volgende waar je je kennis van de Engelse rijmpjes kunt testen: http://www.rhymes.org.uk/nursery-rhyme-trivia-quiz.htm 
Als je een beetje je Engelse klassiekers kent, moet je deze quiz doen. Kijk maar eens hoeveel je van de nursery rhymes (nog) weet.

De boeken die ik nog altijd heb, zijn met name geïllustreerd door Eric Kincaid, John Patience, Gillian en Ronald Embleton. Geweldige tekeningen. 

Februari 2011: voor de aller, aller, allereerste keer GEEN Engelse kinderboeken gevonden! Blackwells in Oxford, waar ik altijd slaag in de tweedehandsafdeling op de tweede etage, had niets. Borders, de enorme boekhandel in Oxford, was opgedoekt. Gelukkig heb ik nog een heleboel van de vorige keren, dus  er komt wel weer wat hier te staan. Hier zijn vier bookmarks uit Alice's Shop, St Aldgate Street, Oxford.

De tekeningen van illustrators Gillian and Ronald Embleton zijn eigenlijk een combinatie van John Patience, Eric Kincaid en de zusjes Grahame Johnstone. Ook illustrators van vroeger, en ook geliefd. Weliswaar in het Nederlands, maar de tekeningen zijn Engels.

Ronald Embletons boek Best Children's Stories

De Toverberg

Een boek van Ronald en Gillian Embleton. In het Nederlands worden vijf verhaaltjes verteld, maar met Engelse plaatjes. Geen jaartal, uitgeverij Mulder. 

Ook in The Magic Forest staan vijf verhaaltjes, met de tekeningen van Ronald en Gillian Embleton, uit 1981, uitgeverij Mulder.

Moeder de Gans Sprookjesboek
Acht verhaaltjes, bekende sprookjes, staan hierin.

Een Welsh boek dat over het wonder van magie en tovenarij gaat: Rhyfeddod Hud a Lledrith. Zes verhaaltjes getekend door...

Een andere Engelse kinderboeken- en nursery rhymes illustrator die ik erg goed vind vanwege zijn aparte tekeningen, is Eric Kincaid. Al is hij oud, Eric Kincaid tekent nog steeds.

Listen and Say Nursery Rhymes
Een Brimax boek uit 1981. Heerlijk, die nursery rhymes.

Eenzelfde prentenboek, getekend door Eric Kincaid is Just for You Nursery Rhymes, ook door Brimax uitgegeven in 1981. 

Geen rijmpjes dit keer, maar tien verhaaltjes: All Day Long. Opnieuw door Eric Kincaid getekend. Onbekende verhaaltjes in Nederland, waarschijnlijk wel bekender in Engeland. Niettemin erg leuk. 

Een ander boekje is dat van Benji's Book of ABC, hele leuke tekeningen bij het alfabet. Weer wat anders dan de basisschoolposters.

Ik noemde drie favoriete Engelse illustrators: Ronald Embleton, Eric Kincaid en de derde is John Patience. John Patience heeft nog fijnere tekeningen gemaakt dan Kincaid en Embleton.

Het mooiste boek van John Patience is het beroemde verhaal van Rip van Winkle, uit de serie Once upon a Storytime Series.

De niet enge vogelverschrikker, verteld en geïllustreerd door John Patience. Een leuk verhaaltje, met leuke tekeningen.

Mr. Rusty's New House
Nog een boek uit de serie 'Tales from Fern Hollow'. Er zijn zes uitgaven, ik heb er twee.

En de laatste die ik tot dusver heb: Brindle Bear in de Ruby Series. Een wat minder 'vol' boekje van John Patience.