Riket met de kuif

Riket met de kuif - aparte titel - is zo'n sprookje dat niet in elk sprookjesboek te vinden is. Het is een redelijk simpel verhaal, maar met een wijze les: schoonheid zit niet alleen aan de buitenkant, maar vooral, en in dit geval helemaal, van binnen.
Het sprookje begint met de geboorte van twee koningskinderen, elk in hun eigen koninkrijk. Toen het jongetje geboren werd, kreeg hij een gift van een fee: verstand, maar ten koste van zijn uiterlijk. Hij werd Riket met de Kuif genoemd.

 Het prinsesje werd begenadigd met schoonheid ten koste van haar slimheid.

Toen de kinderen opgroeiden waren ze beiden verdrietig. Riket omdat iedereen hem zo lelijk vond, en het prinsesje (dat geen naam heeft) omdat mensen zich van haar afkeerden wanneer ze ontdekten hoe dom het meisje was.
Op een dag was de prinses naar het bos gevlucht en daar zat ze te huilen, toen Riket haar tegenkwam.

Riket troostte de prinses en ze werd minder verdrietig. Wel keek ze verbaasd op naar de lelijke jongeman, die zich voorstelde als Riket met de Kuif.

Riket maakte de prinses zo aan het lachen dat ze zijn lelijkheid vergat en in een opwelling zei ze dat ze met hem wilde trouwen omdat hij haar gelukkig maakte. Op hetzelfde moment voelde ze dat de domheid haar verliet en dat ze opeens alles heel scherp zag. Riket zei dat hij haar een jaar gaf om over haar voorstel na te denken en dan zou hij inderdaad met haar gaan trouwen.

De prinses ging terug naar haar kasteel en iedereen stond versteld van de ommekeer die had plaatsgevonden. Binnen de kortste keren ging het nieuws over de verstandige prinses het hele koninkrijk rond en kwamen prinsen van heinde en ver om de prinses het hof te maken. Maar geen van hen kon haar zo boeien als de vreemde jongen in het bos, Riket met de Kuif, al was ze zich daar niet echt van bewust.
Een jaar later heerste in het paleis een drukte van belang, de koks waren bezig met het lekkerste eten te koken en bakken. 

De prinses hield een page aan om te vragen wat er aan de hand was. 'Er komt een trouwerij, prinses, van wie weet niemand.'

En opeens wist de prinses wat ze een jaar geleden had beloofd. Maar Riket was zo lelijk, daar kon ze toch niet mee trouwen? Op een of andere manier werd ze als door een onzichtbare hand naar het bos geleid, waar ze Riket met de Kuif zag staan.

De prinses vertelde dat ze echt niet met kon trouwen, maar zodra Riket haar vertelde dat ze zich aan haar woord moest houden, voelde de prinses dat dit de man was met wie ze wilde trouwen, hoe lelijk hij ook was. En zonder er bij na te denken, zei ze volmondig ja.
Het kleine woordje had grote gevolgen. Opeens zag de prinses de mooiste, slimste, knapste man voor haar staan die ze ooit gezien had.

De prinses trouwde met Riket met de Kuif. Schoonheid gecombineerd met intelligentie, wat wil je nog meer?