Boontje, kooltje en strootje

Of welke willekeurige volgorde dan ook! De eerste keer dat ik dit verhaaltje las, was minstens veertig jaar geleden, in een kaartformaat boekje van de supermarkt Végé. Die winkel was naast ons, en ik zie het boekje nog zo voor me. Ik vond het een idioot verhaal en helemaal niet leuk. Eén bladzijdetje. Zo'n verhaal waar iedereen verliest. Maar wel apart, dus staat het ook hier. Ik heb het boekje altijd bewaard, maar ben het toch verloren. Ik heb 1 plaatje gevonden in een boek en 3 op internet. Pas veel later begreep ik dat de zegswijze 'boontje komt om zijn loontje' hierop gebaseerd is. De gebroeders Grimm hebben het opgetekend onder de titel 'Strohhalm, Kohle und Bohne'. Het schijnt al in de 17e eeuw te zijn neergeschreven.
Wie nog meer plaatjes heeft, mag ze me toesturen!

Ik ken het zo: boontje, kooltje en strootje wandelen samen en komen aan bij een sloot komen waar ze niet overheen kunnen. Strootje biedt aan om over de sloot te gaan liggen, zodat de anderen over hem heen kunnen lopen.  Boontje gaat als eerste over strootje heen en komt veilig aan de overkant. Maar als kooltje over Strootje heen loopt, vat strootje vlam en valt samen met kooltje in het water. Boontje moet daar zo om lachen dat zijn buik openscheurt. Op miraculeuze wijze staat er ineens een kleermaker naast hem die boontje met een mooi zwart draadje weer dichtnaait. Dit verklaart  waarom bruine bonen een donkere naad hebben.

Boontje lachte om zijn zielige makkers en een gescheurde buik is zijn loon. Maar toch vind ik dat niet eerlijk, boontje blijft leven en gaat vrolijk door.