Robin finds Christmas

Een boekje uit 1961 dat ik in 1994 in Abergavenny kocht voor 25 pence, een leuk verhaal over een roodborstje, Robin, dat Kerstmis 'vindt'. De kleurenafbeeldingen worden afgewisseld met kleine blauwe tekeningen. Getekend en geschreven door Molly Brett.

Op een dag vloog Robin terug naar zijn mooie dennenboom om te ontdekken dat hij was verdwenen! Mrs. Rabbit wist te vertellen dat ze drie paar laarzen had gehoord en een harkend geluid.
En een stem had gezegd dat deze boom perfect was voor 'Christmas'. 

Hoe durfden die rubberlaarzen ZIJN boom mee te nemen voor die Christmas? Wie was die Christmas eigenlijk? 'Bedoel je Father Christmas'?´ vroeg grootvader Merel. 'Ze zeggen dat hij op Kerstavond door de nacht vliegt en cadeautjes in schoorstenen gooit.' Dus Robin vloog naar een schoorsteen en kroop erin. Maar een grote zwarte rookwolk kwam omhoog en blies hem eruit.

Terwijl Robin zich schoonmaakt in een vogelbadje, komt Madam Pigeon naar hem toe en zij zegt dat Robin in de winkels moet kijken voor Christmas. En ja hoor, in een winkel ziet Robin iemand die cadeaus uitdeelt aan kinderen. Maar die kinderen bedanken hem met 'Dank u wel, Santa Claus! Dus dit was ook niet Christmas.

Verder vliegt hij, op zoek naar Christmas. Dan ontmoet hij de mus Jenny Wren, die hem vertelt dat er heel veel kaarten in de postbus liggen, geadresseerd aan Father Christmas. Wellicht woont Christmas in de brievenbus?

Robin vloog verder, en hij zag een huis waar mooie slingers, hulsttakken en kaarten hingen. Woonde Christmas soms daar? Hij vroeg het aan twee parkieten, maar die zeiden niets en een van hen trok aan een belletje waarop niet Christmas binnenkwam, maar de kat naar binnen sloop.

Snel vloog Robin weer naar buiten. In de tuin hing Tom Tit ondersteboven in de boom, die hem adviseerde naar Tawny Owl te gaan, want die zag er heel wijs uit. Tawny Owl vloog met Robin naar de kerktoren en speurde alles af. 'Zie je dat daar beneden? Dat heeft allemaal te maken met Christmas. Daar zul je antwoorden vinden.'

En tot Robins grote verrassing stond in de kerk zijn boompje! Maar hij was zo veranderd! De takken waren behangen met prachtig gekleurde ballen en slingers en er lagen pakjes onder, verlicht door vele kaarsjes. Ineens vond Robin het niet erg meer dat zijn boom weg was, nu hij hem hier zo mooi versierd zag staan.

'Ik ben blij dat Christmas hem heeft,' tjilpte hij. Toen viel zijn oog op iets anders: een scene met een stalletje en aardewerken figuurtjes. Een ezel, een os, schapen, herders en koningen, en in het midden een vader en een moeder die om een kindje heen knielden. Robin wist niet dat dit het Kersttafereel voorstelde. Een muisje dat zich voorstelde als de kerkmuis vertelde hem alles over het Feest Christmas.

Toen hoorden ze de klokkenluiders aankomen en ze vlogen snel weg. De mensen wilden naar binnengaan, maar de wind sloeg de deur dicht en de klokkenluiders konden er niet meer in. Niemand wist wie de sleutel had. De kerkmuis wist waar de sleutel hing, namelijk in de vestibule en samen gaan ze erheen om de sleutel te halen.

De klokkenluiders zochten nog steeds en de muis en Robin haastten zich met de sleutel via een geheim muizengangetje naar buiten.

Maar de klokkenluiders keken niet naar beneden en zagen de sleutel niet. Toen ging Robin tjilpen zodat ze wel naar onder moesten kijken. 

Toen zagen ze de sleutel liggen en konden ze de kerk in om de klokken te luiden voor Kerstavond! En Robin vloog terug naar de anderen waar hij zijn avontuur vertelde, en over het kindje dat in de kribbe lag.

MERRY CHRISTMAS TO ALL OF YOU!