Speciale (oude) films en muziek

Vroeger kreeg je één keer de kans om op TV te kijken naar een film, een musical of een muziekprogramma. Daar moest je het mee doen. Nu is het mogelijk om die films en muziek die je destijds één keer gezien en gehoord hebt, terug te zien. Hier komen herinneringen aan enkele speciale films te staan.

Iets heel bijzonders: Belle et Sébastien

Deze serie werd eind jaren zestig in zwart-wit op de Nederlandse tv uitgezonden: Belle et Sébastien parmi les hommes. Het verhaal over een jongetje dat vriendschap sluit met een grote witte hond in de Franse Alpen. Elke keer als de film begon hoorde je Sébastien (Mehdi Aubry, oftewel Mehdi El Glaoui, mei 1956) zingen. Ik weet nu dat het Bruno Polius was die het zong. Ik heb uit die tijd nog altijd de viewmaster met drie schijven van Bellesebastiaan, zoals het door ons als kinderen werd uitgesproken. Én het singeltje dat vol krassen zit. Ik heb eens de videobox uit Frankrijk gekregen met de serie die voorafging aan Parmi les hommes.

Valentijnsdag 2016: Ik kreeg het boek dat de echte Sébastien (Mehdi Aubry) in 2013 geschreven heeft: La Belle histoire de Sébastien.
Hij schrijft over de serie en over de film die hij samen met Nicolas Vanier heeft gemaakt. Het boek is in het Frans geschreven. Toch merk ik afstand van dit boek en de herinnering die ik aan het kind Sébastien heb, en die twee gaan gewoon niet samen. 

Ik heb de film in maart 2016 gezien, maar ik vind het niets met de oude Sébastien te maken hebben. Ik begrijp het verraad van César ook niet. Op youtube kun je trailers zien.

Echter... Maart 2018: van de bieb: het vervolg op La Belle Historie de Belle et Sébastien: L'aventure se continue, is heel erg mooi. Prachtige natuurscenes, veel dieren en een goed verhaal.

Op 12-12-2010 kreeg ik zomaar de dvdbox van 'Belle & Sebastien, de complete tweede serie. Eén van de beste kinderseries uit de jaren '60'. Met Nederlandse ondertiteling, bij uitgeverij Memphis Belle. Deze is in kleur.

Maar wat deze serie absoluut de mooiste maakt, is het lied waarmee de afleveringen begon: L 'Oiseau.
Ik heb nog nooit zo'n mooie kinderstem gehoord als van deze jongen. Meer mensen kennen het lied L'oiseau nog, want op Youtube is hij te vinden. Echt even voor gaan zitten en op je laten inwerken. Prachtig.

En een apart liedje uit 1971 is Les Poppies met hun Non, non rien n'a changé

FILMS...

The Court Jester, the musical uit 1955 waar Danny Kaye de hoofdrol in speelde, is een ontzettend leuke film met heel veel grappige scenes en liedjes. Maar er is één liedje dat ik zong voor Stije (en voor Veerle toen ze jonger was) bij het slapen gaan: I'll take you dreaming, wat ik Toodeloo noemde. Hier is het youtubefilmpje waar je het liedje hoort, maar verder niets ziet behalve de foto van Danny Kaye. Ik heb de video, maar het is vast op dvd verkrijgbaar.

In de jaren 70 werd 'Bagpuss' op de Nederlandse tv uitgezonden: Lappenkat. Een vriendelijke, rustige Engelse serie over het meisje Emily dat een winkeltje heeft. Maar het is geen gewoon winkeltje, het is een winkel voor gevonden dingen en de bewoners van de winkel maken er een verhaaltje bij. Zo'n mooie intro, en eind. Kijk maar. Ik heb alle afleveringen van Bagpuss op dvd, erg leuk. In Engeland kun je bv mokken kopen waar deze intro op staat, en knuffels waar het deuntje te horen valt.
Deze poes en mok kochten we in februari 2011, bij Past Times in Oxford.
Kent iemand Lappenkat nog?

Oliver Twist! 
De musical uit 1968 met Mark Lester en Oliver Reed. Zoveel leuke liedjes die nooit uit je herinnering gaan. I'd do anything en Who will buy this beautiful morning.

Een hele mooie, echt oude is die van The wizard of Oz, uit 1939, met Judy Garland. Ik had hem ooit opgenomen, maar hij is op dvd verkrijgbaar. Op het eind gaat Dorothy naar huis als ze drie keer met haar robijnen schoentjes klikt en zegt: 'There's no place like home.' 

Het was opeens in, alles van The wizard of Oz. In Oxford, bij Past Times, kon je tasjes, onderzetters en mokken krijgen. Ik heb de mok gekocht en daar stond precies dit plaatje op, van de 'Ruby Slippers'.

Rock 'n Roll Wolf
The Rock 'n Roll Wolf is een musical die door het ijsballet van Moskou wordt gespeeld en gezongen. Een variatie op de wolf en de zeven geitjes. Ik heb de film (dvd) waar de Deense ondertiteling op staat, maar in het Engels wordt gesproken en gezongen. En ook hier is het weer op Youtube te zien: twee liedjes die erg leuk zijn: Titi Suru, en Mummy is home zong ik voor Veerle en voor Stije. Kijk maar en als het in je herinnering ligt opgeslagen, komt het vanzelf terug.
Titi Suru

De Witte Steen (den vita stenen)
Een andere bijzondere serie uit 1974 was die van 'De Witte Steen' (den vita stenen). Een lief, onzeker wereldvreemd meisje, Fia, speelt de hoofdrol en sluit vriendschap met een stoere jongen, Hampus. Fia heeft een witte steen waar ze haar verdriet aan vertelt en de jongen pakt hem af. Maar Fia kan hem terugverdienen door iets te doen. En zo krijgen ze om de beurt een opdracht met de steen als beloning. Een mooie, rustige, aparte sfeer. Vooral de intro was bijzonder, met die piano en het meisje. Ik had ook een witte steen, die Diederik en ik om de beurt verdienden, en ik heb hem nog steeds.

Peter Pan

Een musical uit 1976, met Danny Kaye als kapitein Haak en Mia Farrow als Peter Pan. Hele leuke liedjes, die ik allemaal met een radiootje ter plekke voor de tv heb opgenomen. Ik heb ook hier de film van, een hele slechte kopie, maar je krijgt toch wat te zien van deze film.
Een clipje van Mia Farrow als ze het liedje Love zingt.

Gebroeders Leeuwenhart (Bröderna Lejonhjärta)
Een film naar het boek van Astrid Lindgren, de gebroeders Leeuwenhart, uit 1977. Een ontzettende mooie Zweedse film, over Scorpan en Jonathan. Met pakkende muziek. Ik heb de film. 

Ronja Roversdochter (Ronja Rövardotter)
En dan ontbreekt Ronja Roversdochter ook niet (1984). Zo'n leuke film, met een goeie cast van rovers die erg leuk kunnen dansen en zingen. Vrolijke muziek! Deze roversdochter lijkt erg veel op een pixie met haar bos wilde haren en neusje. INTRO MET PRACHTIGE MELODIE.
En de zingende rovers, Rövarsången.

It's a wonderful life
De zwartwit film van Frank Capra uit 1946 met zo'n feel-good eind dat je deze elke kerstmis moet zien. Maar als ik hier het einde zet, hoef je de film niet meer te zien. Dus zeg ik, kijk de hele film en laat je meevoeren met deze positieve movie :-)