Anne en Janet Grahame Johnstone

De boeken van vroeger waar zulke prachtige tekeningen in stonden, waren gemaakt door de tweelingzusjes Anne (juni 1928-1998) en Janet (juni 1928-1979) Grahame Johnstone. Twee Engelse meisjes die hun dagen vulden met het illustreren van kinderboeken. Toen ik klein was, spraken hun tekeningen mij ontzettend aan, maar je denkt er als kind niet over na wié dat getekend heeft. Later kwam ik erachter welke naam/namen achter die bijzondere tekeningen zaten en en ben ik op zoek gegaan naar werk van hen.

De zusjes in 1953. Mooie foto.

Janet en Anne Graham Johnstone aan het werk in hun studio in Badingham.

Er is nauwelijks iets van hen te vinden. Ze zijn geboren in 1928, met als moeder de Britse portrettiste en kostuumdesigner Doris Zinkeisen en Captain Grahame Johnstone als vader. Ze hadden ook nog een broer die Murray heette. Ze zijn beiden nooit getrouwd en zijn altijd bij elkaar gebleven.

Een beroemd boek - dat de meeste mensen kennen wegens de Disney- verfilming - dat zij illustreerden is 101 Dalmatiërs van Dodie Smith. 

Gelukkig heb ik alle boeken van toen die zij geïllustreerd hadden nog, dus daar kan ik uit putten. En mijn fascinatie voor hun tekeningen begon met Eva's groot vertelboekDaar stond het verhaal van de zeven zwanen in, en altijd is mij die ene tekening van dat prinsesje en haar zeven broers, die edele jongelingen, bijgebleven. 

IN FEBRUARI 2022 heb ik een boek kunnen bestellen dat een overzicht(je) geeft van hun werk. Een boek uit 2013 door Philip Kelleway: The Johnstone twins.

In voorbereiding: Pop-up boekjes van Cinderella, Nursery Rhymes en Puss in Boots.