Tekeningen uit boeken... omdat ze irreëel waren, onverwacht, of gewoon heel mooi. Sprookjes en verhalen met een goed einde. Ik vind dat alle verhalen goed moeten eindigen, en ik hou niet zo van open eindes. Dat is het fijne van sprookjes, ze lopen goed af voor de goeierikken en slecht voor de bad guys. Maar hoe zit het met die andere, minder bekende sprookjes? En die prachtige tekeningen erin?

Eva's groot vertelboek zou hier ook moeten staan, maar die vind je onder J+A Grahame Johnstone.
Ik heb nog steeds deze bijzondere boeken waar ik voorzichtig mee ben. Ik zet ze wel hier zodat iedereen ze kan zien en ervan kan genieten.

Ook heel apart: de nieuwe trilogie van Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
http://www.turingfoundation.org/hamelen/Hamelenfolder.jpg

De mooiste balletvertellingen
Al die prachtige tekeningen zijn nu hier te zien

Er was eens... De Japanse boekjes met foto's van poppen, gemaakt door Tadasu Izawa en Shigemi Hijikata in de jaren zestig, wekken een bijzondere sfeer op. Als ik bij mijn tante in Groningen logeerde, had zij voor mij altijd iets klaarliggen: hét boek. En hét boek was een blauw boek dat Er was eens heette en veertien sprookjes bevatte met foto's van deze Japanse kunstenaars. Later heb ik het boek gekregen en ik bewaar het zorgvuldig. Het plaatje op de voorkant was ooit een echte 3-D kaart, maar die is weg. Dit is een kopie en die komt niet goed over op de scan. Maar de rest is goed :-) Kijk maar eens in Er was eens...  

Serie Izawa 
Er bestond ook een hele serie losse kartonnen boekjes die allemaal voorzien  waren van hun foto's. Ik heb ze nog niet allemaal kunnen vinden.  Ik heb twee favorieten, 
Sneeuwwitje en de zeven dwergen en Japie en de wonderboontjes. Maar nu staan alle boekjes die ik heb op de site. Als iemand nog meer titels kent, weet je me te vinden.

1001-Nacht. Een bijzonder boek was ook 1001 Nacht. Hele aparte kleurrijke illustraties zonder vermelding van de illustrator. Ik zie wel een handtekening, maar daar kom ik geen wijs uit. Alle verhalen staan er op.

De schat van de muis
Oorspronkelijk in het Frans geschreven door Jacqueline Guyot in 1967.

Engelse kinderboeken en Nursery Rhymes

Er zijn veel boeken in Engeland verschenen met aparte tekeningen en ouderwetse kinderrijmpjes, de zogenoemde nursery rhymes. Hier staan mijn mooiste.

Elseviers Groot Sprookjesboek
Uit 1976. Dit boek heeft een aantal verhalen met illustraties van S. en G. Tourrett. Ezelsvel is ook door hen geïllustreerd (zie Aparte Verhalen).

Groot verhalen boek 
Dan was er de serie Sprookjesland, en de eerste keer dat ik daar iets van zag, was ook weer in mijn vroege jeugd toen ik het Groot verhalen boek kreeg. 
Daar stonden vier verhalen in: Gullivers reizen; Dapper tamboertje; De tinnen soldaat en Goudhaar en Kartelkam. Voor dit laatste verhaal, zie Aparte verhalen. Twee ervan heb ik in de serie Wonderland kunnen vinden.

Martine/Tiny
Boekjes met hele scherpe tekeningen zijn de boeken van Martine, door Gilbert Delahaye (auteur) en Marcel Marlier (illustrator). In het Nederlands is het onder Tiny verschenen door Gijs Haag en Marcel Marlier. Tiny speelt moedertje is de echte oude uit 1968 die ik van mijn tante kreeg. Ik heb drie reproducties van Martine (1985) die in 1970 zijn verschenen. Er zijn 45 titels van Martine verschenen! 

Winkie en kabouter Kraaloog 
Een klein boekje met leuke tekeningen die ouderwets aandoen is de avonturen van Winkie. Getekend en geschreven door Willy Schermele. Geen uitgever, geen jaartal. Maar zo schattig.

Een klein hardboardboekje uit de jaren '70 met twee sprookjes. 

The story of Cinderellla
Een heel oud Ladybirdboekje uit 1946, dat bijna uit elkaar valt. Maar met tekeningen uit de jaren '40.

Sprookjesserie nummer 4
Vier van deze boekjes heb ik gehad, dit is de enige die ik nog heb. Laat me weten of jij er eentje hebt? Dan kan ik het er hier bijzetten.

Een reis door sprookjesland 
Een langwerpig oud boek met vier sprookjes.

Happy Days
Een hardkartonnen Brimax boekje uit 1958.